::: Sabelpoot/Benbefjädrade dvärghöns/Mille Fleur ::: Dvärgwyandotte/Kääpiöwyandotte ::: Avel/Jalostus :::

::: Länkar/Linkit:::

 

SABELPOOT / BENBEFJÄDRADE DVÄRGHÖNS / MILLE FLEUR


Sabelpoot är en urdvärg, dvs det finns ingen stor variant av rasen. Det är en pigg och nyfiken liten hönsras som är lätt att få tam. De är perfekta som ”sällskapshöns” och passar bra som nybörjarras.

Mille Fleur on alunperinkin kääpiörotu eli rodusta ei ole olemassa suurikokoista muotoa. Se on pirteä ja iloinen pieni kanarotu, joka on helppo kesyttää. Mille Fleur on täydellinen lemmikkikana ja sopii erityisen hyvin aloittelijalle.
 

I hemlandet Holland (och flera andra länder) är rasnamnet Sabelpoot. Namnet Sabelpoot har den fått av benbefjädringens form, de påminner om sablar. Utseendet är speciellt med mycket fjädrar på ben och fötter. Pga fjädrarna rör sig rasen lite annorlunda, lite vaggande. Vissa individer har skägg. Namnet Mille Fleur är egentligen en färgbeteckning som betyder tusen blommor på franska. Rasen finns i en mängd olika färger och färgteckningar. Lite speciella är porslinsfärgerna, varav just Mille Fleur är en. Porslinsfärgerna är prickiga/blommiga.

Kotimaassaan Hollannissa (ja useissa muissa maissa) rodun nimi on Sabelpoot. Tämän nimen se on saanut sapelinmuotoisten jalkahöyhentensä perusteella. Nimi Mille Fleur, joka ranskaksi tarkoittaa tuhatta kukkaa on puolestaan oikeastaan värin nimi. Rotua on useissa eri väreissä ja kuvioissa. Hieman harvinaisempia ovat posliinivärit, joista juuri mille fleur on yksi. Posliinivärit ovat pilkullisia/kukallisia.

 

Rasen är bra värpare och hönorna ruvar gärna. De är duktiga mammor till sina kycklingar.
Belgien, Holland, Tyskland, England, Schweiz och Danmark är länder med duktiga uppfödare. I Sverige var rasen vanlig på 50- och 60-talet men har minskat de senaste åren. I Finland är inte rasen så vanlig.

Rotu on hyvä munija ja kanat hautovat mielellään. Ne ovat myös taitavia emoja kananpojilleen.
Mille Fleur –rodun ulkonäön tekee erikoiseksi runsas höyhenpeite jaloissa. Näiden höyhenten vuoksi rotu liikkuu hieman poikkeavasti, kuin keinuen. Joillakin yksilöillä on myös parta.
Belgiassa, Hollannissa, Saksassa, Englannissa, Sveitsissä ja Tanskassa on taitavia rodun kasvattajia. Ruotsissa rotu oli tavallinen 50- ja 60-luvuilla, mutta on vähentynyt viime vuosina. Suomessa rotu ei ole kovin tavallinen.

 

Tuppens vikt: 750g
Hönans vikt: 650g
Äggvikt: 40g. Skalfärg cremefärgad till vit. Lägger ca 180 ägg per år.
Färger: porslinsfärgade, enfärgade, fläckiga och andra färger.

Kukon paino: 750g
Kanan paino: 650g
Munan paino: 40g. Munankuoren väri vaihtelee kermanvärisestä valkoiseen.Munii noin 180 munaa vuodessa.
Värit: Posliinivärisiä, yksivärisiä, läikikkäitä ja muita värejä

 

 


 

Copyright © Anna Karin Dernsjö 2012